Ανκoνα

Header_Ankona

Η Ανκόνα ή Αγκώνα (ιταλ. Ancona) είναι πόλη και λιμάνι της Ιταλίας στην Αδριατική,  γοητευτική πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην περιοχή Marche.
Έχει 101.909 κατοίκους και απέχει 380 μίλια από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με το Στράβωνα και τον Πλίνιο χτίστηκε το 394 π.Χ. από τους Συρακούσιους. Το αρχικό της όνομα ήταν «Δωρική Αγκών». Στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τα κρασιά της και την πορφύρα της. Σημείωσε μεγάλη ακμή κατά τη ρωμαϊκή εποχή, όταν αποτελούσε ναυτική βάση των Ρωμαίων .

Σήμερα αποτελεί κέντρο εξόρμησης, αφού γεωγραφικά εξυπηρετεί πλειάδα προορισμών στην Ιταλία είτε προς Βορρά ή το Νότο. Στην περιοχή της Αγκώνα μπορείτε να δείτε το Μεσαιωνικό καθεδρικό ναό του Αγίου Κυριάκου (San Ciriaco) το διατηρημένο Teatro delle Muse του 19ου αιώνα καθώς και την γκαλερί στο Palazzo Bosdari ή το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Σε πιο εμπορική ματιά η Αγκώνα, φημίζεται για τα εμπορικά πολυκαταστήματα με τις πολύ καλές τιμές όλο το χρόνο σε επώνυμα και μη προϊόντα, λίγο έξω από την πόλη.

Στο χάρτη της Ιταλίας, η Αγκώνα μοιάζει με ανθρώπινο αγκώνα, από όπου και πήρε την ονομασία της εκ της Ελληνικής λέξης του ανθρώπινου μέλους.

Categories: ΛΙΜΑΝΙΑ

Comments are closed.