Ηγουμενιτσα

Header_Igoumenitsa

Η Ηγουμενίτσα είναι παραλιακή πόλη στην βορειοδυτική Ελλάδα, πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και ο δεύτερος κυριότερος λιμένας της δυτικής Ελλάδας. Η Ηγουμενίτσα είναι μια σχετικά καινούρια πόλη που ανοικοδομήθηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αν και υπήρχε και στα παλιά χρόνια σαν ψαροχώρι. Επί Τουρκοκρατίας ήταν μια μικρή κοινότητα με το όνομα Γράβα. Το 1913 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και το 1938 οπότε ιδρύθηκε ο νομός Θεσπρωτίας, μετονομάστηκε σε Ηγουμενίτσα και έγινε πρωτεύουσά του.
Στην Ηγουμενίτσα παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες, τρέξιμο στην παραλία ή στο βουνό, άθληση ή επαφή με τη φύση. Επίσης παρέχει πρόσβαση στις παραλίες των Συβότων που απέχουν 20 λεπτά οδικώς.

ΣΥΒΟΤΑ

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (Μούρτος) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου το καταπράσινο τοπίο αγκαλιάζεται από θάλασσα με μοναδικό μπλε που φτιάχνει μια ειδυλλιακή εικόνα. Το μέρος περιβάλλεται από τα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος. Επίσης τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εδώ και τρεις αιώνες, τα Γιάννενα είναι γνωστά επειδή είναι «πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα». Αυτή η έκφραση, φαίνεται ότι χαρακτηρίζει την πόλη των Ιωαννίνων ακόμα και σήμερα, αφού φέρει την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών». Και όχι τυχαία βέβαια, αφού έχει αναδείξει μεγάλες μορφές πανελλαδικώς. Η πόλη, που οφείλει την ονομασία της στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, είναι κτισμένη στις όχθες της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας και διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά της γοητεία και αρχοντιά. Παραδοσιακά κτίσματα-δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, το περίφημο κάστρο των Ιωαννίνων, το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας με το θρύλο της κυρά Φροσύνης ακόμα ζωντανό, το παλάτι του Αλή Πασά και το σπήλαιο Περάματος, είναι μόλις μερικά από τα μέρη που μπορεί να δει κανείς στα Ιωάννινα, μια πόλη που αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο.

ΝΗΣΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το μικρό αυτό κομμάτι γης μέσα στην Λίμνη των Ιωαννίνων δεν ξεπερνά τα 800 μέτρα σε μήκος και τα 500 μέτρα σε πλάτος. Πάνω του φιλοξενεί Κοινότητα με 110 περίπου σπίτια, Βυζαντινές Μονές (Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών και Αγίου Παντελεήμονος) και τον χώρο στον οποίο σκοτώθηκε ο Αλής ο Τεπελενλής, Πασάς στα Γιάννενα από το τέλος το 18ο αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Σχετικά με την εξ’ αρχής ύπαρξη του Νησιού τα ιστορικά δεδομένα δεν είναι πλούσια. Τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία που σώζονται μέχρι σήμερα είναι κυρίως αυτά που δίνουν στοιχεία για την Ιστορία του Νησιού από το 13ο αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Και οι δύο περίοδοι ταυτίζονται με τις δύο περιόδους ακμής των Ιωαννίνων.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα στο δρόμο που πάει για Μέτσοβο-Τρίκαλα, θα συναντήσουμε το γραφικό χωριό Πέραμα. Εκεί μας περιμένει για να το ανακαλύψουμε ένας μυθικός κόσμος πέρα από τη φαντασία μας. Το Σπήλαιο Περάματος δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω ακριβώς από το χωριό. Ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους του Περάματος και το 1956 οι σπηλαιολόγοι ‘Aννα και Ιωάννης Πετρόχειλος ξεκίνησαν την εξερεύνησή του. Το πραγματικό αυτό στολίδι είναι γνωστό για την ποικιλία των σταλακτιτών και σταλαγμιτών που διαθέτει και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, που είναι 1.500 μέτρα περίπου, θα συναντήσουμε πολλές αίθουσες με ιδιαίτερα πλούσιο διάκοσμο.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Φυσικά το «αστέρι» της περιοχής είναι το Πάπιγκο (980μ. υψόμετρο).  Είναι από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο (4χλμ. απόσταση το ένα από το άλλο). Η αρχιτεκτονική στην περιοχή είναι υπέροχη, ενώ το χωριό αποτελεί και κομβικό σημείο για επίσκεψή στις πηγές του Βοϊδομάτη, το φυσικό κολυμβητήριο στο «Ρογγοβό» και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στην Αστράκα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) – με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών – της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα) καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Επίσης, υπάρχει η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Πολλές είναι οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο του γραφικότερου οικισμού της Ελλάδας, ο τίτλος αυτός όμως ανήκει χωρίς καμιά αμφιβολία στο Μέτσοβο. Μια ορεινή πολιτεία που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τα εκπληκτικά χρώματα και τις μοναδικές εικόνες της. Χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο, ακριβώς στο σημείο που χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια, το Μέτσοβο ξυπνά αισθήσεις ξεχασμένες! Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η περιοχή δεν έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο όχι μόνο το χειμώνα αλλά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Ως τόπος καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους εθνικούς ευεργέτες, το Μέτσοβο δεν θα μπορούσε να μη φημίζεται για τη μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη . Θα θαυμάσουμε τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του.Θα κάνουμε τη βόλτα μας στην πλατεία του Μετσόβου, η οποία είναι τριγυρισμένη από παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα καφενεδάκια.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΩΔΩΝΗ

Η Δωδώνη είναι ορεινός οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 730 μ.Βρίσκεται νότια των Ιωαννίνων, στους βόρειους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τον οικισμό βρίσκεται η αρχαία Δωδώνη, λατρευτικό κέντρο του Δία, με το γνωστό νεκρομαντείο.

ΑΡΤΑ

Η Άρτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο γεφύρι της Άρτας, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορίτισσας, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά.
Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιλλυρίας, η Αμβρακία. Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας είναι γνωστή για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών

Categories: ΛΙΜΑΝΙΑ

Comments are closed.