Πειραιας

Header_Piraeus

Ο Πειραιάς (αρχ. Πειραιεύς), και άλλοτε Πόρτο Λεόνε ή Πόρτο Δράκο, είναι ιστορική βιομηχανική πόλη και σημαντικό λιμάνι της Αττικής αλλά και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας και αποτελεί επίνειο.Η ιστορική του διαδρομή είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, στην οποία οφείλει την οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης. Το πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα στην ιστορία της Μεσογείου.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίστηκε σε σχέδια πιστής αντιγραφής του θεάτρου Μπολσόι από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο . Στο Δημοτικό Θέατρο εμφανίστηκαν, κατά καιρούς, οι γνωστότεροι ελληνικοί θίασοι, τo “Εθνικό Θέατρο”, “Η Εθνική Λυρική Σκηνή” κ.α. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του φιλοξενήθηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά είναι ένα μουσείο τέχνης στο κέντρο της πόλης του Πειραιά. Στη Δημοτική Πινακοθήκη ανήκουν η συλλογή 80 γλυπτών του Γεωργ. Καστριώτη, η συλλογή 156 έργων του λαϊκού καλλιτέχνη Στ. Λαζάρου, καθώς και η δωρεά του μεγάλου μας ηθοποιού Μάνου Κατράκη (θεατρικά κοστούμια, φωτογραφικό και θεατρικό υλικό, προσωπικά του αντικείμενα, κ.ά.)

Βεάκειο Θέατρο

Το Βεάκειο θερινό Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες θέσεις του Πειραιά, τον λόφο της Καστέλας (Προφήτη Ηλία) με υψόμετρο 86,59 μ. και θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα. Κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1969. η σημερινή ονομασία του θεάτρου (“Βεάκειο”) δόθηκε τον Ιούλιο του 1976, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τιμή του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη (1884 – 1951), που είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Το Βεάκειο θέατρο αποτελεί τους θερινούς μήνες το επίκεντρο μιας αξιόλογης καλλιτεχνικής κίνησης, με εμφανίσεις Ελλήνων και ξένων θιάσων, φολκλορικών συγκροτημάτων διεθνούς φήμης, καθώς και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.

Header_Athina

ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα σήμερα είναι μία σύγχρονη και διάσημη πόλη, καθώς στην αρχαιότητα ήταν πανίσχυρη πόλη-κράτος και σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού• θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ακρόπολη

Ο χώρος της Ακρόπολης προσφέρει το μεγαλούργημα των αιώνων, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το ναό της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο. Γύρω από την Ακρόπολη βρίσκονται ο Αρειος Πάγος, η Πνύξ, το Θέατρο του Διονύσου, το μνημείο του Φιλοπάππου και το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που σήμερα στεγάζει τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Άλλα, εξίσου σημαντικά μνημεία της Αθήνας, είναι ο Κεραμικός, όπου αναπαύονται τα οστά ένδοξων Αθηναίων και ο Κολωνός, ο ιερός βωμός της φιλοξενίας και του απαραβίαστου ασύλου. Λίγο πιο πέρα από τον ιστορικό λόφο, ο χώρος της Ακαδημίας. Εκεί ο Πλάτων ίδρυσε την ακαδημαϊκή του Σχολή και ανέπτυξε τις φιλοσοφικές του αρχές.

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος αποκλειστικά από πεντελικό μάρμαρο, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η αξία του συνίσταται εις το ότι δεν είναι έργο μιας μεγαλοφυϊας, παρά δημιούργημα ολόκληρης φυλής, υπέρτατη έκφραση ενός μεγάλου πολιτισμού.

Ερέχθειο

Κατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινά του και από το σημείο αυτό ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε μια ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι όμως θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τους αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη.

Ναός Αθηνάς Νίκης

Ο ναός της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου. Κτίστηκε το 426 με 421 π.Χ. με σχεδιαστή τον Καλλικράτη. Η κατασκευή του κλασικού ναού της Αθηνάς Νίκης εντάσσεται στο μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα που συντελέσθηκε στην Ακρόπολη την εποχή του Περικλή.

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως των Αθηνών. Κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Ο περίπατος στις αίθουσές του είναι μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαϊκής και Κλασικής εποχής, αλλά και στις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας.

Το Μουσείο προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπαυλας και αναψυχής, έχει τεράστια ποικιλία εκθεμάτων και διαθέτει ένα οικείο περιβάλλον για τα πιο ευρηματικά έργα της αρχαιότητας.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1914) με σκοπό τη συλλογή, μελέτη, διατήρηση και έκθεση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια.
Η συλλογή του μουσείου περιέχει σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου 30.000) όπως φορητές εικόνες,  γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά).

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 20.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο ιδρύθηκε από τον Αντώνιο Μπενάκη, γόνο ιστορικής οικογένειας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 33.000 έργα, τα οποία καταγράφουν την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κόσμου, από την αρχαιότητα, ως τη μικρασιατική καταστροφή. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι συλλογές Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας, κοπτικής και κινεζικής τέχνης, καθώς και η αίθουσα με έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς του νομικού Αλεξάνδρου Σούτζου, που το 1896 άφησε την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός Μουσείου Καλών Τεχνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 1900, ξεκίνησε να λειτουργεί η Πινακοθήκη. Λειτούργησε αρχικά εκθέτοντας 258 έργα από τις συλλογές του Πολυτεχνείου (στο οποίο είχε δημιουργηθεί λίγα χρόνια πριν μια μικρή πινακοθήκη) και του Πανεπιστημίου. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν και τα 107 έργα της συλλογής του Α. Σούτζου, τα οποία είχε επίσης κληροδοτήσει στο ελληνικό κράτος.

Εθνική Γλυπτοθήκη

Τα γλυπτά αποκτήσανε ένα δικό τους κτίριο με την Εθνική Γλυπτοθήκη η οποία βρίσκεται στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γουδί.

Categories: ΛΙΜΑΝΙΑ

Comments are closed.