Κερκυρα

Header_Corfu

Η Κέρκυρα είναι ένα καταπράσινο νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά που συνδυάζει στοιχεία διαφόρων πολιτισμών και τα έθιμα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός αποτελούν στοιχεία για τα οποία έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται από το νησί της Κέρκυρας, των Παξών, τους Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία για ολόκληρες χιλιετίες, Η Κερκυρα έχει σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της στο βόρειο Ιόνιο,  στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών της Μεσογείου και πάνω στους θαλάσσιους δρόμους που ενώνουν την Κεντρική Ευρώπη με την Αφρική και την Ανατολή με τη Δύση και του μεσογειακού της κλίματος.

Στη μυθολογία η Κέρκυρα αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο ως το νησί των  Φαιάκων, όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και συνάντησε τη Ναυσικά και βοηθήθηκε από τους κατοίκους για την επιστροφή στην Ιθάκη.

Σύμφωνα με φιλολογικές πηγές η Κέρκυρα αναφέρεται με διάφορες ονομασίες, όπως Σχερία (κατά τον Όμηρο), Δρεπάνη ή Αρπη, Μάκρη, Κασσωπαία, Αργος, Κεραυνία, Φαιακία, Κόρκυρα ή Κέρκυρα (δωρικά), Γοργώ ή Γοργύρα και πολύ αργότερα Κορυφώ ή Κορφοί, εξ’ αιτίας των δύο χαρακτηριστικών κορυφαίων βράχων του Παλαιού Φρουρίου.

Το νησί κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή. Για πρώτη φορά κατοικήθηκε από Ελληνικά φύλα το 775 – 750 π.Χ., από τους Ερετριείς από την Εύβοια  και ύστερα από τους Κορίνθιους. Κατά την Κορινθιακή κατοχή, η Κέρκυρα αναπτύχθηκε σε μεγάλη εμπορική, ναυτική και καλλιτεχνική δύναμη του αρχαίου κόσμου. Το 585 π.Χ. το νησί απέκτησε ξανά την ανεξαρτησία του.

Από το 229 π.Χ. έως το 337 μ.Χ. η Κέρκυρα δέχθηκε να κυριαρχηθεί από τους Ρωμαίους για να προστατευθεί από τις επιδρομές των Ιλλυρίων. Με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κέρκυρα ενώθηκε το 395 μ.Χ. με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά το Μεσαίωνα η Κέρκυρα λεηλατήθηκε από τους Ούννους, τους Βάνδαλους, τους Γότθους και τους Άραβες, ενώ η άμυνά της ενισχύθηκε με την οχύρωση της νέας πόλης με τείχη και το παλαιό φρούριο.

Το 1204 κυριάρχησαν στην Κέρκυρα οι Ενετοί. Η Ενετική κυριαρχία διήρκησε πάνω από τέσσερις αιώνες, ως το 1797 με αποτέλεσμα να μην τεθεί η Κέρκυρα υπό την κατοχή των Οθωμανών, υπό την οποία τελούσε η υπόλοιπη Ελλάδα.

Την περίοδο της ενετοκρατίας κτίστηκε η λεγόμενη σήμερα Παλιά Πόλη, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και πολλά από τα αξιοθέατα του νησιού. Αναπτύχθηκε πολύ το εμπόριο, με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού και την ανάδειξη του λιμανιού της πόλης σ’ ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του τότε κόσμου. Επίσης αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα.

Το 1797 με την κατάληψη της Βενετίας από το Ναπολέοντα Βοναπάρτη η Κέρκυρα τέθηκε υπό Γαλλική κατοχή.
Το 1800 η Ρωσία και η Τουρκία κατέλαβαν τα νησιά του Ιονίου και τα αναγνώρισαν ως αυτόνομο κράτος, την «Επτάνησο Πολιτεία» που πλήρωναν όμως φόρο στη Τουρκία.
Το 1807 επανήλθε η Γαλλική κυριαρχία στην Κέρκυρα, η οποία θετική επίδραση στον καλλωπισμό της πόλης, στην αρχιτεκτονική, στις τέχνες και τα γράμματα. Τότε χτίστηκαν νέα οχυρά και σπουδαία αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, φυτεύτηκε πολύ πράσινο στην πόλη, στην πλατεία Σπιανάδα και στο Λιστόν, οργανώθηκαν δημόσιες υπηρεσίες και χτίστηκαν σχολεία και ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών και η Ιόνιος Ακαδημία.

Μετά την πτώση του Ναπολέοντα, κατά την αγγλογαλλική διαμάχη, η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου τέθηκαν υπό την Αγγλική κατοχή, το 1814. Τότε, αναπτύχθηκε η οικονομία, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης, η Ιόνιος Ακαδημία έγινε Πανεπιστήμιο και η Ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη γλώσσα της Ιονίου Πολιτείας.
Το 1863 με την υπογραφή της συνθήκης των μεγάλων δυνάμεων στο Λονδίνο η Αγγλία παραιτήθηκε από την προστασία των Ιόνιων νήσων.

Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάχθηκαν επισήμως στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος. Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, βομβαρδίστηκε και καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και το 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, οπότε κάηκαν ολοσχερώς  τρία σπουδαία αρχιτεκτονικά σύνολα του νησιού, η Ιόνιος Ακαδημία, η Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο.

Κατά την μεταπολεμική περίοδο ο τουρισμός συντέλεσε σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κέρκυρας.
Στη σύγχρονη εποχή η Κερκυρα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, με σημαντική συνδρομή στον Ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα και έναν από τους πιο υπέροχους και οργανωμένους προορισμούς διακοπών και πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, που χαρακτηρίζεται από ζωή και κατά την διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας και του Ιόνιου πανεπιστημίου.

Categories: ΛΙΜΑΝΙΑ

Comments are closed.